, ,

Παγκόσμια Ημέρα Άρτου…9+1 είδη ψωμιού που πρέπει να ξέρετε.!

Η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών (UIB).

Με κεντρικό σύνθημα «Φτιάξτε ψωμί μόνοι σας ή αγοράστε το από τον φούρνο της γειτονιάς σας».

Η 16η Οκτωβρίου η Παγκόσμια Ημέρα ψωμιού έχει πλέον θεσπιστεί, καθιερωθεί και επισημοποιηθεί.Η 16η Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής του Αρτοποιού του βιοτέχνη αρτοποιού της καθημερινής προσπάθειας και της καθημερινής προσφοράς στην ανθρωπότητα, η οποία του ανταποδίδει μ’ αυτόν τον τρόπο και του αναγνωρίζει την θυσία και την αξία της μεγάλης συμβολής του στη σίτιση και τη γενική διατροφή του ανθρώπου.

Είναι ένα δικαίωμα που του παρέχει η διεθνής αναγνώριση της τιμητικής ημέρας, η οποία είναι αφιερωμένη παγκόσμια, αποκλειστικά και μόνο στον αρτοποιό και το ψωμί του.

Δεν είναι τυχαίο πως η Παγκόσμια Ημέρα ψωμιού συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα διατροφής αφού το ψωμί αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της διατροφής μας.
. Ειδικοί επιστήμονες έχουν κατά καιρούς τονίσει την σπουδαιότητα και την διατροφική αξία του ψωμιού. Αυτό το ψωμί, το φρέσκο ψωμί του βιοτέχνη αρτοποιού επιβάλλεται να προβληθεί. Η παγκόσμια γιορτή μας είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία όλων μας μας να προβάλλουμε το φρέσκο, ζεστό ψωμί μας.


1.BAGELSbagels

Πρόκειται για ένα απλό κουλούρι, το οποίο πρώτα βράζουν και μετά ψήνουν. Λέγεται ότι προέρχεται από τον 16οαι. στην Πολωνία και το έδιναν ως δώρο για τις γυναίκες κατά τον τοκετό. Τα bagels δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη και αφού μεταφέρθηκαν στην περιοχή Brick Lane του Λονδίνου, τελειοποιήθηκαν στις αρχές του 19ουαι. στη Νέα Υόρκη από την Πολωνική-Εβραϊκή κοινότητα των μεταναστών.

Είναι τραγανά απ΄έξω και αφράτα από μέσα. Λένε επίσης ότι αν τα φας στη Νέα Υόρκη, θα καταλάβεις τη διαφορά από άλλα Bagel. Σήμερα είναι ένα από τα πιο δημοφιλέστερα προϊόντα στην Αμερική, τον Καναδά και την Αγγλία. Παραδοσιακά στη Νέα Υόρκη τα σερβίρουν με μια παχιά στρώση τυριού κρέμας, προσθέτοντας και λίγο καπνιστό σολομό, όπως το πωλούσαν οι Εβραίοι μετανάστες από τα καροτσάκια τους στις αρχές του 20ουαι. στην ανατολική πλευρά της Νέας Υόρκης. Ταιριάζουν με μαλακά τυριά αλλά και μαρμελάδες. Συνήθως τοπάρεται με διάφορους σπόρους πριν το ψήσιμο, όπως παπαρουνόσπορο, σουσάμι, μαυροκούκι και διάφορα άλλα. Ορισμένα δεν έχουν στην επιφάνειά τους αλάτι, σίκαλη σε διάφορες παραλλαγές, πάντα όμως έχει τρύπα στη μέση.

2. ROTI

Το roti είναι ένα δημοφιλές σταρένιο ψωμί χωρίς μαγιά. roti-eidos-psomiouΕίναι μια λεπτή, μαλακή και εύκαμπτη στρογγυλή ζύμη που ψήνεται σε πολύ καυτό τηγάνι. Το συναντάμε κυρίως σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως στην Ινδία, την Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Ταϊλάνδη. Μια από τις πιο διαδεδομένες παραλλαγές του είναι το roti της Μαλαισίας. Εκεί το εμπλουτίζουν με αυγό (roti telur) ή κρεμμύδι (roti bawang), αλλά ο παραδοσιακός τρόπος σερβιρίσματός του είναι με dhal (κάρι από φακές) ή σάλτσα κάρι με κρέας, οπότε και λέγεται roti canai.

 

3. TORTILLA

tortillasΗ Tortilla είναι το πιο σημαντικό τρόφιμο στο Μεξικό. Σήμα κατατεθέν της μεξικάνικης κουζίνας με παρελθόν 2.500 χρόνων. Είναι το βασικό στοιχείο της διατροφής για πολλούς Μεξικανούς, ειδικά στις αγροτικές περιοχές. Εκτός από τρόφιμο, χρησιμεύει επίσης και σαν πιάτο για σάλτσες, κρέατα, λαχανικά, πατάτες, ρύζι. Γνωστά μας τα tacos, burritos (ένα πιάτο καταγωγής βόρειο Μεξικό) και echiladas. Η Tortillas επίσης χρησιμοποιείται για το Baleadas, ένα τυπικό πιάτο από την Ονδούρα. Στην Κίνα, υπάρχει η laobing, μια πίτα σε σχήμα  παρόμοιο με την τορτίγια.

 

 

4. ΝΑΑΝ

Το naan είναι το παραδοσιακό επίπεδο ψωμί των Ινδών, είναι όμως διάσημο σε όλο τον κόσμο. Η ονομασία προέρχεται από την λέξη nān, η οποία είναι περσική και σημαίνει ψωμί. Αποτελεί μια παραλλαγή της αραβικής πίτας και σερβίρεται κυρίως με πιάτα curry. Το πραγματικό naan ψήνεται πάνω στους τοίχους ενός tandoor (παραδοσιακός ινδικός φούρνος).naan-eidos-psomiou

5. BAGUETTE (ΜΠΑΓΚΕΤΑ)

Ένα από τα γευστικότερα και ωραιότερα ψωμιά στον κόσμο. Γαλλικό ψωμί γνωστό για το λεπτό σχήμα και την τραγανή κρούστα. Θεωρείται χωριάτικο τρόφιμο και αποτελεί μέρος της παραδοσιακής γαλλικής γαστρονομίας. Χρονολογείται από την εποχή του Louis XIV. Λέγεται ότι το γαλλικό δίκαιο, φρόντισε γι’αυτό το ψωμί έτσι, ώστε να φτιάχνεται χωρίς συντηρητικά. Η σωστή μπαγκέτα πρέπει να είναι τραγανή απ’έξω και αφράτη από μέσα. Έχει μήκος 55-65εκ. και ζυγίζει περίπου 250-300γρ. Μπαγιατεύει σε λιγότερο από 24 ώρες, γεγονός που καθιστά την προμήθεια του φρέσκου ψωμιού καθημερινά απαραίτητη. Λέγεται επίσης ότι αν θέλεις να γευτείς τα αρώματά του, πρέπει να το φας μέσα σε τέσσερες ώρες από το ψήσιμό του.

mpagketa

6. BRIOCHE

Ένα πλούσιο και λιπαρό κρουασάν, μια εντελώς Γαλατική λιχουδιά. Αυτό το φίνο γυαλιστερό με τη λαμπερή κρούστα ψωμί συχνά στολισμένο με φρούτα ή σοκολάτα τσιπ, είναι μεγάλη λιχουδιά.Εκτός από επιδόρπιο μπορεί επίσης να σερβιριστεί ζεστό και να συνοδεύσει φουά γκρα ή σούπα. Νορμανδική η προέλευσή του, μια περιοχή γνωστή για την ποιότητα του βουτύρου. Το όνομά του προέρχεται από τη γαλλικό ρήμα «broyer», που σημαίνει «σπάει» ή «τρίβει».

mprios-psomi

7. PUMPERNICKEL

To pumpernickel είναι ένα νόστιμο μαύρο ψωμί με ιδιαίτερη υφή, συχνά αναμιγνύεται σιτάρι και κριθάρι και υπάρχουν περίπου 300 παραλλαγές. Ήταν κάποτε και αυτό ένα τυπικό φαγητό των αγροτών. Το pumpernickel ψήνεται στον ατμό αντί σε ξερό φούρνο κι έτσι γίνεται ιδιαίτερα υγρό. Προέρχεται από την περιοχή Βεστφαλία της Γερμανίας και συχνά συνδυάζεται με καπνιστό σολομό και χαβιάρι. Η διαδικασία ψησίματός του μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες. Όταν βρισκόταν εξόριστος στην Καλιφόρνια το 1941, ο Γερμανός σεναριογράφος Μπέρτολτ Μπρέχτ, αποκάλυψε ότι αυτό που του έλειπε περισσότερο από τη γενέτειρά του ήταν αυτό το ψωμί.

mauro-germaniko-psomi

8. ΤΣΙΑΠΑΤΑ

Ξέρουμε ότι κατάγεται από τη Βόρεια Ιταλία, αν και οι ντόπιοι στην περιοχή την αποκαλούν Francese pane ή«γαλλικό ψωμί», πιθανώς λόγω των γαλλικών επιρροών στην κουζίνα της περιοχής. Η ονομασία του στα ιταλικά σημαίνει «παντόφλα», εξαιτίας του σχήματός της. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συνταγής. Όταν γίνεται με αλεύρι ολικής άλεσης λέγεται ciabatta integrale, ενώ όταν προστίθεται γάλα στη ζύμη το αποκαλούν ciabatta al latte. Είναι νόστιμο ψωμί, με τραγανή κρούστα εξωτερικά, μαλακή ψίχα εσωτερικά που έχει μεγάλες τρύπες, σαν το ελβετικό τυρί.

tsiapata-psomi

9. FOCACCIA

fokatsia

Ιταλικό παραδοσιακό ψωμί, επίπεδο με καρυκεύματα όπως με δενδρολίβανο, φασκόμηλο ή βασιλικό. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε τυρί, ντομάτα, ελιές κ.ά. πριν από το ψήσιμο. Παραδοσιακά ψήνετε σε πέτρινο φούρνο. Αυτό το χωριάτικο ψωμί χρονολογείται από την αρχαία Ρώμη, ψημένο στη στάχτη.

 

 

10. DAMPER

Το Damper είναι ένα παραδοσιακό ψωμί της Αυστραλίας φτιαγμένο με σόδα. Φτιάχτηκε αρχικά από τους κτηνοτρόφους που ταξίδευαν σε απομακρυσμένες περιοχές για εβδομάδες ή μήνες και με προμήθειες μόνο βασικά υλικά όπως αλεύρι, ζάχαρη και τσάι. Τα βασικά συστατικά του είναι αλεύρι, νερό, σόδα και μερικές φορές το γάλα. Παραδοσιακά ψήνεται στα κάρβουνα. Οι στάχτες ισοπεδώνονται και το ψωμί τοποθετείται εκεί για δέκα λεπτά. Μετά καλύπτεται με στάχτη και ψήνεται για άλλα 20΄-30΄, έως ότου το ψωμί ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάς.

damper-psomi

πηγή: gastrotourismos.gr

Παγκόσμια Ημέρα Άρτου

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of