panacotta_espresso_melisoula
,

Απολαυστική panacotta εσπρέσο με σάλτσα καραμέλας

Σήμερα, θα σας δείξω μια πιο περιποιημένη εκδοχή της κρεμ καραμελέ, που τρώγαμε όταν ήμασταν μικροί…Panacotta στα Ιταλικά σημαίνει μαγειρεμένη κρέμα και είναι ένα γλυκάκι που συνηθίζεται σε όλη τη Μεσόγειο σε διαφορετικές εκδοχές. Αυτή εδώ η panacotta εσπρέσο με σάλτσα καραμέλας, έχει πράγματα γεύση καφέ και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο πάει με τη καραμέλα! Αν θέλετε όμως μπορείτε να βγάλετε αυτό το γλυκό στο τραπέζι χωρίς τη σάλτσα, μόνο με τριμμένο μπισκότο γύρω γύρω για μια πιο πλούσια υφή στο στόμα. Να’ τη και η συνταγή…

Panacotta εσπρέσο με σάλτσα καραμέλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)

Για τη panacotta

7 φύλλα ζελατίνας (12 γρ.)

300 ml γάλα, φρέσκο

600 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

1/2 φλ. ζάχαρη, κρυσταλλική

1/2 φλ. δυνατό εσπρέσο ή στιγμιαίο καφέ

1 σφηνάκι λικέρ καφέ 

Για τη σάλτσα καραμέλας

200 γρ. ζάχαρη

200 γρ. κρέμα γάλακτος

20 γρ. βούτυρο

(μερικούς κόκκους καφέ για το σερβίρισμα και τριμμένο μπισκότο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

Μουλιάζουμε τα φύλλα της ζελατίνας σε κρύο νερό για 5-6 λεπτά.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, για να μη μας φουσκώσουν, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη.

Μόλις ζεσταθεί το μείγμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Στύβουμε τα φύλλα ζελατίνας και τα προσθέτουμε στο μείγμα του γάλακτος ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν.

Προσθέτουμε τον καφέ και το λικέρ καφέ.

Μόλις κρυώσει το μείγμα, το μοιράζουμε σε φορμάκια για κρεμ καραμελέ και το αφήνουμε γύρω στις 4-5 ώρες στο ψυγείο να δέσει.

Για τη σάλτσα καραμέλας

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα 50 γρ. ζάχαρης και το αφήνουμε μέχρι να λιώσει. Στην συνέχεια προσθέτουμε άλλα 50 γρ. και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να λιώσουμε όλη τη ζάχαρη. Παράλληλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και με το που πάρει χρώμα η καραμέλα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με προσοχή (όσο προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος το μείγμα φουσκώνει πολύ. Άρα καλό θα ήταν το σκεύος να είναι ψηλό. Το αφήνουμε μέχρι να κάτσει η καραμέλα και το αποσύρουμε από την φωτιά. Το περνάμε από μια σήτα για να φύγουν κάποιοι σβόλοι ζάχαρης που έχουν μείνει για να μην ζαχαρώσει. Προσθέτουμε το βούτυρο, αφήνουμε να κρυώσει και η σάλτσα είναι έτοιμη.

Στήσιμο του πιάτου: Για να ξεφορμάρουμε ευκολότερα, βουτάμε για 1/2 λεπτό τα φορμάκια σε καυτό νερό.

Βάζουμε την πανακότα σε ένα πιάτο και από πάνω ρίχνουμε ακανόνιστα την σάλτσα καραμέλας.

Σερβίρουμε με κόκκους καφέ τριμμένο μπισκότο.

 

Δείτε ακόμα: 

Mωβ πανακότα με γιαούρτι, μέλι και λεβάντα

5+1 στοιχεία που θέλετε να ξέρετε για την Panacotta

Δίχρωμη panacotta raspberry

Mια πανακότα έργο τέχνης, εμπνευσμένη από τον Matisse

 

 

About admin

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of