,

Σούπα με φακές και χωριάτικο λουκάνικο ή αλλιώς lentil soup

Η τελευταία συνταγή από τον Γιάννη Λογδανίδη, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας: σούπα φακές με χωριάτικο λουκάνικο! Παραδοσιακή και νόστιμη γεύση, που αρέσει σε όλους, συναρπάζοντας και τους πιο εκλεκτικούς ουρανίσκους.

Οι φακές σούπα είναι ένα δημοφιλές πιάτο το οποίο έχει μαγειρευτεί σε όλα τα σπίτια, ένα πιάτο ιδιαίτερα γευστικό και θρεπτικό το οποίο είναι για όλη την οικογένεια. Τις φακές έχουμε συνηθίσει να τις τρώμε σκέτες σε σούπα με ντομάτα ή χωρίς ή ίσως και στεγνές σε σαλάτα. Σήμερα θα τις μαγειρέψουμε με τα δικά μας χωριάτικα λουκάνικα σε ένα συνδυασμό που απογειώνει τη γεύση τους! Ιδανική για κρύες μέρες μπορείς να τη συνδυάσεις με φρέσκο ζεστό χωριάτικο ψωμί, ελιές και φέτα.

Υλικά για τη σούπα με φακές και χωριάτικο λουκάνικο

  • 300 γρ φακές
  • 2 lt ζωμός κοτόπουλου η λαχανικών
  • ελαιόλαδο
  • 100γρ. καπνιστό λουκάνικο
  • 1 μεγάλο καρότο

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι το καρότο για 2-3 λεπτά.

Έπειτα προσθέτουμε και το λουκάνικο σε ροδέλες και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και από τις 2 πλευρές.  

Προσθέτουμε τις φακές και τον ζωμό, στον οποίο έχουμε διαλύσει τον πελτέ ντομάτας και σιγοβράζουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να πήξει η σούπα.

Ελέγχουμε εν τω μεταξύ αν χρειαστεί περισσότερο νερό και προσθέτουμε αν προτιμάμε τη σούπα μας πιο αραιή. Σε αντίθετη περίπτωση, αν θέλουμε τη σούπα μας πιο πηχτή, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και την αφήνουμε έτσι για 5-10 λεπτά ώστε να εξατμιστούν τα επιπλέον νερό.

Δοκιμάζουμε στο αλάτι και στο πιπέρι.

Συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά ακόμα και σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή.

Σερβίρουμε αν θέλουμε με λίγο στραγγιστό γιαούρτι.

Tips για τη σούπα

  • Γενικά κατά το μαγείρεμα της σούπας με φακές καλό είναι να γνωρίζουμε ότι:
  • Η φακή δεν χρειάζεται μούλιασμα. Για την παρασκευή της χρησιμοποιούμε ψιλές, ελληνικές φακές. Καλό είναι φυσικά να γνωρίζουμε τον τόπο προέλευσης και γενικά να προτιμάμε ελληνικές ή βιολογικές, εξάλλου οι ελληνικές θεωρούνται από τις πιο νόστιμες και βραστερές παγκοσμίως λόγω του εδάφους που είναι πλούσιο σε κάλιο. Τα σπόρια της είναι όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία πλούσια σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες.
  • Οι ειδικοί τελευταία έχουν επισημάνει ότι δεν πρέπει να πετάμε το νερό από την πρώτη βράση γιατί έτσι χάνουμε μεγάλο μέρος της νοστιμιάς και θρεπτικών συστατικών. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρότεινα καλό πλύσιμο με νερό πριν τις ρίξουμε στην κατσαρόλα.

  • Το φύλλο δάφνης θεωρείται μια απαραίτητη προσθήκη στην παρασκευή της σούπας με φακές. Όχι απλά δίνει ωραίο ταιριαστό άρωμα στο φαγητό μας αλλά και το έλαιο από το φύλλο συμβάλλει στην καταπολέμηση της δυσάρεστης αίσθησης του “φουσκώματος” που ενδέχεται να νιώσουμε.
  • Ο χρόνος μαγειρέματος πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 λεπτά, γιατί αλλιώς δεν προλαβαίνουν να βράσουν καλά και το σημαντικότερο υπάρχει περίπτωση όπως λέμε να μας «πειράξουν στο στομάχι».
  • Βράζουμε τις φακές σε χαμηλή φωτιά γιατί το έντονο βράσιμο τις ταλαιπωρεί άδικα, τις τινάζει στα τοιχώματα της κατσαρόλας και τις κομματιάζει.
  • Αφήνουμε ελαφρά ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας γιατί «φουσκώνουν» και μπορεί να χυθούν έξω.

Δείτε εδώ όλη τη συνταγή step by step: 

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of