Καρπούζι: όλα όσα δε ξέρεις για το φρούτο του καλοκαιριού

Καρπούζι: Αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων για το καλοκαίρι! Υπάρχουν όμως κάποιοι μύθοι και μερικά πράγματα που δε γνωρίζουμε για αυτό. Ποια είναι, λοιπόν, όλα όσα δε ξέρεις για αυτόι;

Ένας διαδεδομένος διατροφικός μύθος υποστηρίζει ότι το καρπούζι αποτελείται μόνο από νερό και ζάχαρη! Γι΄ αυτό δεν κάνει να τρως πολύ και πρέπει να το αποφεύγουν οι διαβητικοί! Οι διαιτολόγοι όμως έρχονται να αποκαταστήσουν την αλήθεια…Αποτελείται όντως από 92% νερό αλλά η ζάχαρη που περιέχει είναι λιγότερη από αυτήν που είναι συγκεντρωμένη σε ένα πορτοκάλι ή σε ένα μήλο!

Επιπλέον, η σάρκα του είναι κόκκινη γιατί είναι χρωματισμένη με αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, την ίδια καροτενοειδή χρωστική ουσία που δίνει χρώμα και στην ντομάτα. Το λυκοπένιο του καρπουζιού απορροφάται πιο άμεσα από τον οργανισμό. Και δεν σταματάμε μόνο εδώ… Κατεβάζει την πίεση, επειδή είναι πλούσιο σε κάλλιο, είναι πολύτιμος σύμμαχος των νεφροπαθών αφού έχει διουρητικές ιδιότητες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, που διευκολύνουν την λειτουργία του εντέρου. Αφού λοιπόν αποκαταστήσαμε την φήμη του αγαπημένου μας φρούτου μπορούμε να συνεχίσουμε με πρακτικές πληροφορίες!

καρπουυζι

Τα 10 πράγματα που δε ξέρεις για το καρπούζι

  1. Κατάγεται από την Αφρική, κάποιοι λένε από την έρημο Καλαχάρι.
  2. Πήρε το όνομα του από την τούρκικη λέξη καρπούζ, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν μηλοπέπων.
  3. Οι αρχαίοι το χρησιμοποιούσαν ως αποθήκη νερού και το κουβαλούσαν μαζί τους σε μακρινές εκστρατείες.
  4. Σε όλο τον κόσμο φυτρώνουν πάνω από 1.200 ποικιλίες καρπουζιού
  5. Σπόροι καρπουζιού βρέθηκαν μέχρι και μέσα στον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών
  6. Δύο φλιτζάνια καρπούζι έχουν μόνο 80 θερμίδες.
  7. Η κιτρουλίνη που περιέχει έχει ίδια αποτελέσματα με το Βιάγκρα, φτάνει να καταναλώνεις πάνω από 6 φλ. καρπούζι την ημέρα!
  8. Σταματάει να ωριμάζει αφού κοπεί από το φυτό.
  9. Διατηρείται μέχρι 2 εβδομάδες σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού κοπεί, διατηρείται 2-3 μέρες στο ψυγείο. Όσο περνάει ο καιρός χάνει λίγο λίγο η γεύση του.
  10. Ο συνδυασμός καρπούζι-φέτα δεν είναι διαδεδομένος μόνο στην Ελλάδα. Στα Βαλκάνια, το Ισραήλ και την Αίγυπτο καταναλώνουν επίσης μετά μανίας γλυκό καρπούζι με αλμυρό τυρί.

Δείτε μερικές καλοκαιρινές συνταγές με καρπούζι εδώ!

About admin

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of