,

Γκούλας: η παραδοσιακή σούπα της Ουγγαρίας

To παραδοσιακό πιάτο της Ουγγαρίας έρχεται στο τραπέζι σας διά χειρός Εύας Λογδανίδη!

Υλικά για γκούλας

  • 250γρ μοσχάρι (ποντίκι) κομμένο σε μικρά καρεδάκια
  • 250γρ σπάλα χοιρινή σε μικρά καρεδάκια
  • 500γρ πατάτες σε μικρά καρεδάκια
  • 3 καρότα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες,

  • 2 κ.σ. καπνιστή γλυκιά πάπρικα
  • 2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε μικρά καρεδάκια
  • 0,5 lt ξηρό κόκκινο κρασί
  • 1κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • αλάτι πιπέρι

Τα υλικά για την γκούλας

Το γκούλας είναι ίσως το πιο γνωστό διεθνώς φαγητό της Ουγγαρίας. Γίνεται με μοσχαρίσιο κρέας ή χοιρινό και μοσχαρίσιο μαζί. Και φυσικά δεν πρέπει να λείπει η πάπρικα, το εθνικό μπαχαρικό της Ουγγαρίας

Εκτέλεση:

Κόβετε το κρέας σε μικρούς κύβους, σε μέγεθος καρυδιού. Μπορείτε να ζητήσετε και από το χασάπη να το κάνει αντί για εσάς.

Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτετε το κρέας ελαφρά αλευρωμένο, πασπαλίζετε με την πάπρικα και σοτάρετε μέχρι να ροδίσει το κρέας.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την πάπρικα, το κύμινο, και ξαναβάζουμε στην φωτιά και σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε νερό, το σκόρδο, τις ψιλοκομμένες ντομάτες ή τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο ζεστό νερό και το κύμινο . Σιγοβράζετε το φαγητό με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα.

Προσθέτετε τις πατάτες, τα καρότα και τις πιπεριές, αλατοπιπερώνετε το φαγητό και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να χυλώσει η σάλτσα του φαγητού. Τέλος, ρίχνετε τα κυβάκια της φρέσκιας ντομάτας και βράζετε για 5 λεπτά ακόμη.

Σερβίρετε το φαγητό πολύ ζεστό, πασπαλισμένο αν θέλετε με λίγη ακόμη πάπρικα.

Tips

  1. Μπορούμε να μην βάλουμε τις πατάτες και να σερβίρουμε το φαγητό με πουρέ πατάτας, που του ταιριάζει πολύ.
  2. Αν η σάλτσα σας δεν χυλώσει αρκετά ή την θέλετε λίγο πιο πυκνή, μπορείτε να την δέσετε προσθέτοντας λίγο 1 κ.σ. αλεύρι που έχετε σοτάρει σε 1 κ.σ. βούτυρο.

Ιστορία της γκούλας

Γκούλας σημαίνει βοσκός! Ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα πολύ δημοφιλές πιάτο στους κτηνοτρόφους της Ουγγαρίας. Φτιαχνόταν στο τσουκάλι και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τόνωση της εθνικής ταυτότητας και της ανεξαρτησίας της Ουγγαρίας από τη δυναστεία τον Αμψβούργων, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1800. Τα Εστιατόρια άρχισαν να βάζουν γκούλας στο μενού από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, η σούπα έγινε το νούμερο ένα πιάτο της Ουγγαρίας και κάθε τουρίστας που ερχόταν στην Ουγγαρία το δοκίμαζε!

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of