, , ,

De Leonardo: η ιταλική κουζίνα της καρδιάς μας

Ήταν 14 Φεβρουαρίου του 2014 όταν το Da Leonardo Cucina Italiana άνοιξε τις πόρτες του στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Κι από τότε κατέκτησε της καρδιές μας! Σήμερα, θυμόμαστε μια παλιότερη συνέντευξη του σεφ και ιδιοκτήτη του, Αλέξανδρου Πεταλίδη.

Πότε δημιουργήθηκε το πρώτο Da Leonardo στη Χαλκιδική και ποια είναι η ιστορία πίσω από την υλοποίηση;

Ο κύριος Leonardo Frascaria άνοιγε το «Da Leonardo» στο Πολύχρονο της Χαλκιδικής το 2000. Όντας στενός οικογενειακός φίλος και άριστος μάγειρας της Ιταλικής κουζίνας, δεν μπορούσα παρά να επισκέπτομαι το εστιατόριό του ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι. Το 2008 μου εκμυστηρεύτηκε ότι κουράστηκε και ότι θα πουλούσε την επιχείρηση. Η απάντηση ήταν άμεση «Το θέλω εγώ»! Έτσι το «Da Leonardo» πέρασε στα χέρια μου το καλοκαίρι του 2008. Ήταν μια βουτιά στα βαθιά αφού εκτός από το πάθος μου για το καλό φαγητό δεν είχα στο παρελθόν καμία άλλη εμπειρία στο χώρο της εστίασης.

Πώς αποφάσισες να τολμήσεις και ένα άνοιγμα στον χώρο εστίασης της Θεσσαλονίκης, μέσα σε ένα περιβάλλον κρίσης;

Τα καλοκαίρια περνούσαν και η επιθυμία μου για ένα αντίστοιχο χώρο και στη Θεσσαλονίκη αυξανόταν. Ο κατάλληλος χώρος βρέθηκε στη Πυλαία και η απόφαση ήταν εύκολη. Μετακομίζουμε στη Θεσσαλονίκη! 14 Φεβρουαρίου του 2014 λοιπόν ανοίξαμε τις πόρτες μας και στη Πυλαία.

Ποια άτομα αποτελούν την κουζίνα σου και με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή;

Η κουζίνα ενός μαγαζιού είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Διαρκώς εξελίσσεται και αναπτύσσεται. Έτσι ξεκίνησα με δύο και τώρα υπάρχουν τέσσερις μάγειρες. Αυτό που προσέχω κυρίως όταν επιλέγω γενικότερα προσωπικό, είναι ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου και μετά η ικανότητα, γιατί ένας πολύ καλός μάγειρας με κακό χαρακτήρα μπορεί να χαλάσει όλη τη χημεία του μαγαζιού.

Τι γεύσεις μπορεί να δοκιμάσει κανείς στον χώρο σας;

Στο «Da Leonardo» θα βρείτε τα πάντα που έχουν να κάνουν με την Ιταλική κουζίνα. Πίτσες, μακαρονάδες, κυρίως πιάτα όπως Tagliata di Manzo και Saltiboca ala Romana, ενώ φυσικά δεν λείπουν τα γλυκά.

Ποια είναι τα πιάτα που έχουν την περισσότερη ζήτηση;

Από σαλάτες κυρίως η Caesars, από Pizza η Prosciutto crudo rucola και από ζυμαρικά το πιάτο Tagliatelle al Tartufo e funghi.

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο πιάτο;

Πολύ δύσκολη ερώτηση. Νομίζω τα Gnocchi al Gorgonzola e Pere.

Αν πρότεινες έναν μενού από τον κατάλογο, με ένα ορεκτικό, μία σαλάτα, ένα κυρίως και ένα γλυκό, τι θα επέλεγες;

Από ορεκτικά το Involtini di Melanzana, για σαλάτα την Insalata di Vitello, για κυρίως Linguine ai Pollo e Spinaci και τέλος για γλυκό μια εξαιρετική Tiramisù.

Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό στην Ιταλική κουζίνα;

Όχι μόνο στην Ιταλική, σε όλες τις κουζίνες είναι το ίδιο. Η αγάπη για αυτό που κάνεις.

Πώς κρίνεις την τάση των τελευταίων ετών για στροφή στις διεθνείς κουζίνες, ενώ ταυτόχρονα ένα άλλο κομμάτι της αγοράς επενδύει στα μαγειρευτά;

Πιστεύω ότι υπήρχε κορεσμός και υπερπροσφορά στην Ελληνική κουζίνα, οπότε ήταν αναπόφευκτο να γίνει κάποια στιγμή αυτή η στροφή σε κάτι διαφορετικό.

1779151_1462476447298438_529321071_nΤι είναι αυτό που διαφοροποιεί το Da Leonardo στον χάρτη της εστίασης;

Προσπαθήσαμε και πιστεύω πως τα καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο ζεστό και προσιτό σε όλους. Επιλέξαμε με αγάπη όλα μας τα πιάτα, προσέχοντας ιδιαίτερα τις τιμές τους και τα σερβίρουμε πάντα με χαμόγελο και διάθεση να απαντήσουμε σε όποια απορία έχει ο κάθε πελάτης.

Ένας «μύθος» λέει πως φτιάχνεις το καλύτερο cheesecake στην πόλη, κάποιες φορές τον χρόνο, για συγκεκριμένες περιστάσεις. Τι είναι αυτό που του έχει χαρίσει πιστούς οπαδούς;

Οτιδήποτε είναι καλό και βγαίνει σε περιορισμένο αριθμό κάνει τη ζήτηση να ανεβαίνει κατακόρυφα. Έτσι, οι λίγες και καλές φορές παρασκευής του Cheesecake μου, συντηρούν αυτό τον μύθο.

Η κουζίνα ενός μαγαζιού είναι ένας ζωντανός οργανισμός.

*Φυσικά, μπορείτε να γευτείτε και να κερδίσετε το δείπνο στο Da Leonardo Cucina Italiana συμμετέχοντας στον διαγωνισμό μας: http://melisoula.gr/melisoula-gr-da-leonardo-agios-valetinos-deipnos-kerdise/ 

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of