,

Brunch…. Είχες και στο χωριό σου

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λαμπρίδης

Τελευταία, σε αυτά τα νωχελικά απογεύματα του Σαββάτου, οι υπάρχοντες προβληματισμοί για την καθιερωμένη «έξοδο» και το επερχόμενο ξενύχτι συμπληρώνονται από την εξής απορία: Θα πάμε για brunch αύριο; Και μετά προκύπτουν και άλλα ζητήματα που ταλανίζουν τον νου: Που θα φάμε croque monsieur;

Ποιο έχει τα καλύτερα eggs fiorentine; Red velvet pancakes ή πνιγμένα στην νουτέλλα; Αυτή η κινητήριος δύναμη της πείνας, μας ξυπνάει νωρίτερα τις Κυριακές, μας σηκώνει από τα πουπουλένια ζεστά παπλώματα μας και μας βοηθάει να δράττουμε την άλλοτε αφιερωμένη στην αδράνεια μέρα.

Το brunch σαν ορολογία προέκυψε από τον συγκερασμό του breakfast και του lunch, τουτέστιν από το πάντρεμμα του πρωινού και του μεσημεριανού.

Οι ρίζες του εντοπιζονται  στην Μεγάλη Βρετανία του 19ου αιώνα ως μία εναλλακτική του αυστηρού γεύματος μετά την λειτουργία της Εκκλησσίας.

Οι ‘τότε’ Ξενύχτιδες για να συμβαδίζουν με τις κοινωνίκες υποχρεώσεις όφειλαν να περιορίσουν τους πειρασμούς και τις αμαρτίες της νύχτας. Με την σύλληψη του αντισυμβατικού γεύματος , που σερβίρονταν αργότερα από το εκκλησιαστικό πρωινό , τα νυχτόβια πλάσματα μπορούσαν να απολαύσουν  την Κυριακάτικη κοινωνικοποίηση χωρίς να στερηθούν τις περιπέτειες του Σαββατόβραδου.

Παρά την Βρετανική του καταγωγή εδραιώθηκε ως διατροφική συνήθεια στην Αμερική  με αφορμή την ένταξη της γυναίκας στο εργατικό δυναμικό. Η εργαζόμενη έχοντας τις ίδιες ανάγκες για πνευματική και σωματική αναγαλλίαση με τον σύζηγο ,βρήκε διέξοδο για κάποιες παραπάνω ώρες ύπνου αντικαθιστώντας το οικογενειακό κυριακάτικο μεσημεριανό με ένα πιο φιλικό, απελευθερωμένο, ξεκούραστο γεύμα. Παράλληλα αυτήν την καινοτομία  δεν έλειψαν να επικροτήσουν  και οι celebrities του Hollywood , που δεν έχαναν εύκαιρια να καταναλώσουν τα bloody Mary, τα Bellini και τις Mimosas τους σε αίθουσες και μπαρ ξενοδοχείων,δίνοντας μία συνέχεια στην κρεπάλη της προηγούμενης βραδιάς.

Σταδιακά το Brunch επεκτάθηκε ανά την υφήλιο προσλαμβάνοντας διαφορετική μορφή και τελετουργικό σε κάθε Χώρα. Παράδοση του Καναδά είναι η κυριακάτικη προσκληση των συγγενων σε τραπέζια γεμάτα με βάφλες, συρόπι Σφενδάμου, καπνιστό κρέας ή ψάρι και bagels. Κάπου πιο ζεστά στην  νότια Αφρική προτιμάται η περισσότερο θρεπτική επιλογή των pancakes κανέλλας  και φρούτων. Αντίθετα, οι πλούσιες  χώρες του Αραβικού Κόλπου γνωστές για την κλίση τους στην υπερβολή φημίζονται για τους  τεράστιους μπουφέδες με απεριόριστη κατανάλωση φαγητού και ποτού.  Aπό την άλλη, οι Βρετανοί επιλέγουν το English Breakfast με αυγά μάτια, λουκάνικα, φασόλια, English muffin και gravy στις pubs. Τέλος, την τιμητική της έχει η Γαλλική Κουζίνα που ως haute cousine αποτέλεσε πηγή έμπνευσης πιάτα όπως τα αυγά benedict , τα croque madame και τα quiche Lorraine.

Το κύμα brunch έφτασε στην Ελλάδα στις αρχές του millennium. Καταρχάς προσφέρονταν διστακτικά σε ορισμένα ξενοδοχεία και αμερικάνου τύπου diners της πρωτευούσας που απευθύνονταν σε μία πιο εκλεπτυσμένη γαστρονομικά πελατεία. Προοδευτικά, η ανάγκη για πρόσφορο επιχειρείν εν μέσω της κρίσης έδοσε το έναυσμα στους  Έλληνες επιχειρηματίες  της καφεστίασης να εντάξουν στους καταλόγους τους  και επιλογές  πρωινού πέραν του βαρετού τοστ με το αγγουράκι τρυπιμένο με οδοντογλυφίδα ή το κλαμπ σαντουιτς με πατατάκια και κέτσαπ. Σήμερα ζούμε το τρίτο ρεύμα του brunch, στο οποίο κάθε μαγαζί που σέβεται τον εαυτό του θα έχει ειδικό μενού για το πρωινό της Κυριακής,  ενώ ανέκυψαν και εστιατόρια εξειδικευμένα σε αυτό το γεύμα τα οποία συγκεντρώνουν κοσμοσυρροή από πεινασμένους για τα εδέσματα τους.

 

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of