,

Πως να φτιάξουμε σάλτσα λευκής και μαύρης σοκολάτας (συνταγή!)

Μια από τις βασικότερες συνταγές της ζαχαροπλαστικής τέχνης είναι η σάλτσα σοκολάτας (γκανάζ).  Αν την φτιάξετε μια φορά, αποκλείεται να ξαναχρησιμοποιήσετε στις συνταγές σας σκέτη λιωμένη σοκολάτα! Εκτός από την γκανάζ, σας προτείνουμε και μια παραλλαγή: σάλτσα λευκής σοκολάτας, με άρωμα δυόσμου! Οι συνταγές προέρχονται από το βιβλίο «Μαγειρείο των Αισθήσεων» με την υπογραφή του γαστρονόμου Παναγιώτη Κουκοβίτη.

                         ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ                         

SALTSA-SOKOLATAS-GKANAZ            ΥΛΙΚΑ

 

  • 180 γρ. κουβερτούρα
  • 2 φλιτζανάκι του καφέ νερό
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βούτυρο κομμένο σε κύβους
  • 5 κ.σ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 1 κρυσταλλική βανίλια (βανιλίνη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Σε ένα κατσαρολάκι (γαλατιέρα) βάζουμε την κρέμα, το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σοκολάτα, το βούτυρο, το κονιάκ, τη βανίλια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει λεία η σάλτσα. Αφήνουμε να κρυώσει. Διατηρείται για μια μέρα εκτός ψυγείου. Αν μπει στο ψυγείο, χάνει τη γυαλάδα της και σταδιακά σφίγγει.

ΣΑΛΤΣΑ ΛΕΥΚΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ 

saltsa-leykis-sokolatas

ΥΛΙΚΑ

  • 140ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 60 ml γάλα πλήρες
  • 5 φυλλαράκια δυόσμου
  • 120 γρ. λευκή σοκολάτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Σε ένα κατσαρολάκι (γαλατιέρα) ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος, το γάλα, το δυόσμο και ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά προσέχοντας να μη βράσει. Σπάζουμε τη λευκή σοκολάτα σε μικρά κομματάκια σε ένα μεγάλο μπολ και το περιχύνουμε με το ζεστό περιεχόμενο της γαλατιέρας. Ανακατεύουμε με κουτάλα ή σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει, τη σουρώνουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 5 ώρες, σκεπασμένη με μεμβράνη.

MeliSoula

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of