,

“Ο έρωτας, όπως και η μαγειρική, δεν είναι μία τυχαία σύνθεση”

Τελικά ο έρωτας περνάει από το στομάχι; Μπορεί ένας άντρας να κάνει μια γυναίκα να τον ερωτευτεί με την μαγειρική του; Είναι η μαγειρική μια τέχνη σαν τη ζωγραφική; Η MeliSoula άφησε για λίγο τα cupcakes και τις τούρτες και πήρε το ρόλο του δημοσιογράφου. Οι συγγραφείς του διάσημου βιβλίου ” Μαγειρείο των Αισθήσεων” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, απαντούν σε όλες τις απορίες της και εμείς το απολαμβάνουμε! mageirio-ton aisthiseon-parousiasi-vivliou (2)

mageirio-ton aisthiseon-parousiasi-vivliou (27)

Η υπόθεση:

“Ο Απόστολος είναι ένας νεαρός ζωγράφος από τη Θεσσαλονίκη με χόμπι τη μαγειρική. Σε μια βόλτα στα Λαδάδικα ανακαλύπτει ένα μαγαζάκι που εμπορεύεται εκλεκτά προϊόντα. Εκεί διδάσκεται τα μυστικά της γεύσης και, συνδυάζοντας την αγάπη του για τη μαγειρική, την τέχνη και το γυναικείο φύλο, ανακαλύπτει το πολύ ιδιαίτερο ταλέντο του: μπορεί να αποκρυπτογραφήσει την ιδιοσυγκρασία όποιας γυναίκας επιθυμεί και να τη συνδυάσει με το κατάλληλο μενού, έτσι ώστε να κερδίσει τον έρωτά της.”


 H τέχνη της μαγειρικής μοιάζει λίγο με αυτή της δημιουργικής γραφής; Τι υλικά χρειάζεται για να βγει ένα νόστιμο αποτέλεσμα-βιβλίο;

Δ.Β. Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε ήταν από τη μία το μεράκι και οι γνώσεις του γευσιγνώστη Παναγιώτη Κουκουβίτη για τις γαστριμαργικές απολαύσεις, και από την άλλη η πεποίθησή μου ότι ο έρωτας, όπως και η μαγειρική, δεν είναι μία τυχαία σύνθεση. Απαιτεί τις σωστές δόσεις τρυφερότητας, χιούμορ, της φροντίδας του ενός προς τον άλλον, του σεβασμού προς το ανθρώπινο σώμα και τις αισθήσεις μας, καθώς και μία γερή δόση ελευθερίας. Δόση, όχι ασυδοσία.

Το «Μαγειρείο των Αισθήσεων»  είναι το πρώτο σας μυθιστόρημα. Τι σας έκανε να δώσετε σάρκα και οστά στον νεαρό Απόστολο;

Δ.Β. Η έμπνευσή μου ήταν η προσωπική μου σχέση με έναν άντρα που μοιάζει πολύ με τον Απόστολο. Φυσικά πρόκειται για μυθοπλασία, και γι αυτό χρησιμοποίησα λεπτομέρειες και από την ζωή του κ. Κουκουβίτη, για να δώσω υπόσταση στον μάγειρα και εραστή που είναι ο ήρωας του βιβλίου. Όμως στον νου μου είχα πρωταρχικά την προσωπικότητα του συντρόφου μου. Είναι αυτός που μου έμαθε να βρίσκω την αρμονία, μέσα μου και στις σχέσεις μου με τους άλλους. Του χρωστώ πολλά, ανάμεσά τους και αυτό το βιβλίο.

Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τον κύριο Κουκουβίτη;

Δ.Β. Είμαστε παλιοί φίλοι. Μια μέρα που τον κάλεσα σπίτι μου για ούζο και θαλασσινά, έριξα την ιδέα να γράψουμε μαζί ένα βιβλίο, που θα συνδύαζε τις μεγάλες μας αγάπες: το φαγητό και τον έρωτα. Κι έτσι ξεκινήσαμε να το κάνουμε πραγματικότητα. Στη διάρκεια γευτήκαμε σχεδόν όλες τις συνταγές του βιβλίου.

Στην  παρουσίαση του βιβλίου διαβάσαμε ότι ο Απόστολος μπορεί να αποκρυπτογραφήσει την ιδιοσυγκρασία όποιας γυναίκας επιθυμεί και να τη συνδυάσει με το κατάλληλο μενού, έτσι ώστε να κερδίσει τον έρωτά της. Πόσο άμεση σχέση έχει το φαγητό με την συμπεριφορά μας και τον χαρακτήρα μας;

Δ.Β. Ο τρόπος με τον οποίο τρεφόμαστε είναι ενδεικτικός της γενικότερης προσέγγισής μας στη ζωή. Όσοι τρώνε επιλέγοντας επιμελώς αυτά που θα γευτούν και αυτά που θα τους θρέψουν είναι περισσότερο προσανατολισμένοι σε μία όμορφη ζωή, γεμάτη μικρά καθημερινά θαύματα.

Η τέχνη της μαγειρικής έχει κοινά με την τέχνη της ζωγραφικής;

Π.Κ. Η βασική ομοιότητα σε όλες τις τέχνες είναι ο σεβασμός στα εκφραστικά μέσα κάθε τέχνης. Η μαγειρική ενασχόληση πρόσφατα αντιμετωπίζεται σαν καλλιτεχνική δημιουργία και σαν τέτοια έχει πολλές ομοιότητες με όλες τις καλές τέχνες.

Τελικά, είχαν δίκιο οι παλιοί που έλεγαν ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι;

Π.Κ. Και οι παλιοί και οι σύγχρονοι. Όλοι το αντιλαμβάνονται όταν ασχοληθούν σχετικά.

Δ.Β. Είναι δύσκολο να ερωτευτείς όταν πεινάς. Επομένως, ένα δίκιο το είχαν. Μπορούμε να δούμε και την σημασία των ορεκτικών υπό αυτό το πρίσμα. Τα ορεκτικά κατευνάζουν την πείνα μας ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τις γεύσεις του κυρίως γεύματος. Οι πεινασμένοι θα καταβροχθίσουν τα πάντα, χωρίς να καταλάβουν καν τι τρώνε. Κατά αντίστοιχο τρόπο, ο έρωτας γεννιέται εν μέσω νηφαλιότητας. Είναι μύθος το ότι ο έρωτας ευημερεί στο πεδίο του πάθους. Στο πεδίο του πάθους ευημερεί ο εφήμερος πόθος, όχι ο έρωτας του Συμποσίου.

Εσείς, κύριε Κουκοβίτη έχετε καταφέρει ποτέ να γοητεύσετε μια κυρία με την μαγειρική σας και αν ναι, θα μας πείτε ποιο είναι το μυστικό;

Ναι, αρκετές φορές. Το μυστικό είναι μέσα στο βιβλίο.

Ποιο είναι το πιο διασκεδαστικό ή περίεργο σχόλιο που ακούσαμε μέχρι στιγμής για το βιβλίο σας;

Δ.Β. Μου άρεσε αυτό που είπε ο Ηλίας Μαμαλάκης στην παρουσίαση του βιβλίου μας στο Polis Art Cafe στην Αθήνα: “Είναι ένα βιβλίο που μπορεί κανείς εξίσου να έχει στην κουζίνα του όσο και στην κρεβατοκάμαρά του”.

Π.Κ. Παρατηρήσαμε ότι δικοί μου στενοί φίλοι εξέφρασαν καταπληκτικά σχόλια για το δημιουργικό κομμάτι της Δώρας κρατώντας επιφυλάξεις για τις γαστρονομικές αναφορές, ενώ ακριβώς το αντίθετο έκαναν οι φίλοι της Δώρας

Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι συνταγές για το βιβλίο;

Π.Κ. Οι συνταγές επιλέχθηκαν, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται σχεδόν όλα τα είδη των πρώτων υλών, πολλές τεχνικές και ιδιαιτερότητες προτιμήσεων. Βασικό κριτήριο είναι η δημιουργία αυτοτελών, ποικίλων, πρωτότυπων και σχετικά εύκολων, μενού δύο ατόμων.

Το βιβλίο διατίθεται από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία και μέχρι στιγμής έχει ανέβει αρκετές φορές στη λίστα με τα  εβδομαδιαία ευπώλητα βιβλιοπωλείων. Αναζητήστε το!

 

*Η φωτογράφηση στη παρουσίαση του βιβλίου στο εστιατόριο “Αισθήσεις”, στη Πτολεμαΐδα έγινε από την www.youmedia.gr


 

mageirio-ton aisthiseon-parousiasi-vivliou (14)Η Ντόρα Βαλκάνου γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε από το 1983 έως το 1987 στο Πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης, από όπου απέκτησε Bachelor of Arts στη δημιουργική γραφή. Τo 1997 έλαβε το  μεταπτυχιακό της από το Swansea University of Wales, με εξειδίκευση στην αμερικανική ποίηση.
Από το 1987 έως το 1997 εργάστηκε ως καθηγήτρια στο New York College και στο City College στη Θεσσαλονίκη, όπου δίδαξε αμερικανική λογοτεχνία, ακαδημαϊκή και δημιουργική γραφή, δράμα, αισθητική, κ.ά. Από το 1997 εργάζεται στο Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές …δεκάξι βήματα (1981) και eleven (1985, εκδόθηκε στα αγγλικά). Το 1986 τιμήθηκε στη Νέα Υόρκη με το πρώτο βραβείο Nancy P. Schnader Poetry Award από την Ακαδημία Αμερικανών Ποιητών.

 

 

 

 

 

mageirio-ton aisthiseon-parousiasi-vivliou (15)Ο Παναγιώτης Κουκουβίτης γεννήθηκε το 1956 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Ασχολείται επαγγελματικά με το εμπόριο τροφίμων, με εξειδίκευση στα προϊόντα υψηλής γαστρονομίας.
Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Γαστρονομίας. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Slow Food, το οποίο και εκπροσώπησε για πολλά χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα. Κείμενά του για θέματα γαστρονομίας και τροφογνωσίας έχουν δημοσιευθεί σε ειδικά περιοδικά. Έχει οργανώσει σεμινάρια με θέματα γαστρονομίας για τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και για σχολές μαγειρικής τέχνης, καθώς και μεγάλο αριθμό εργαστηρίων γεύσης.
Έχει πάρει μέρος στην οργάνωση πολλών διαγωνισμών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής τέχνης. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών σύμβουλος έκδοσης και συντάκτης σε περιοδικά γεύσης.
Παράλληλα έχει αναπτύξει δραστηριότητα και στη ζωγραφική. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε διάφορες ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στην Πινακοθήκη ΕΜΣ, σε ηλεκτρονικές πινακοθήκες και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ).

 

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of