,

Κρητικά μακαρόνια σκιουφιχτά με απάκι, γραβιέρα Κρήτης, στάκα και φρέσκο βασιλικό (συνταγή)

Από τότε που αποφασίσαμε να βάλουμε στο MeliSoula Pastry Blog και αλμυρές συνταγές, έχουμε επιστρατεύσει όλους τους φίλους μας σεφ και μη!  Βλέπετε, μπορεί στη ζαχαροπλαστική να είμαι επαγγελματίας, για τα αλμυρά πιάτα όμως δηλώνω…επαγγελματίας γευσιγνώστης! Μου αρέσει να δοκιμάζω αλλά όταν μπω στη κουζίνα προτιμώ την σπάτουλα από την κουτάλα 🙂 

 

Ευτυχώς στην ελληνική μαγειρική σκηνή υπάρχουν δεκάδες Έλληνες σεφ, πολλοί ταλαντούχοι. Που μπορεί να μην έχουν εμφανιστεί στη τηλεόραση και να μην είναι διάσημοι στο ευρύ κοινό, κρύβονται όμως πίσω από τις κουζίνες στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας και είναι υπεύθυνοι για γαστρονομικές εμπειρίες που κοστίζουν… πολλά ευρώ! Ένας από αυτούς, ο Γιάννης Ξενικάκης, μας έκανε την τιμή να μας δώσει μια συνταγή, με άρωμα Κρήτης.

Σας φιλώ, 

MeliSoula

 

σιουφιχτα-με-απακι-γραβιερα-στακα (5)

 

 

σιουφιχτα-με-απακι-γραβιερα-στακα (4)

 


ΥΛΙΚΑ

500 γρ. σκιουφιχτά

250 γρ. απάκι χοιρινό

120 γρ.  γραβιέρα Κρήτης

80 γρ.  ξερό κρεμμύδι

2 σκ. σκόρδο

100  ml     ελαιόλαδο

60    γρ.   φύλλα βασιλικού

90 ml   λευκό κρασί

50 γρ.  στακοβούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι,  το σκόρδο και το απάκι.  Σοτάρουμε το κρεμμύδι,το σκόρδο και το απάκι μέχρι να ιδρώσουν σε μέτρια κατσαρόλα κ προσθέτουμε τα σκιουφιχτα κ το μισό βασιλικό. Συνεχίζουμε να τα σοτάρουμε κ προσθέτουμε το αλάτι κ το πιπέρι. Έπειτα σβήνουμε με το λευκό κρασί μέχρι να εξατμιστεί. Περιχύνουμε με το ζωμό λαχανικών κ αφήνουμε να βράσει για 8-10 λεπτά. Όταν τα σκιουφιχτά έχουν βράσει ελέγχουμε το αλάτι κ το πιπέρι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο απάκι,το βασιλικό κ την στάκα. Τελειώνουμε το πιάτο με την τριμμένη γραβιέρα.

 

 


IMG_2140

 

Ο Γιάννης Ξενικάκης ασχολείται επαγγελματικά με την μαγειρική πάνω από 20 χρόνια. Σπούδασε στη σχολή Ο.Α.Ε.Δ. στον Πειραιά και έκανε διάφορα σεμινάρια επιμόρφωσης, μεταξύ των οποίων και κάποια με τον Alain Ducasse.

Μέχρι το 2013 εργαζόταν στο ξενοδοχείο King George II Palace στο Σύνταγμα, το ξενοδοχείο που βρίσκεται μέσα στα 500 καλύτερα του κόσμου, σύμφωνα με το περιοδικό Travel& Leisure (2009). Aπό τη θέση του sous-chef συνεργάστηκε με μερικούς από τους καλύτερους chef της Αθήνας, όπως ο Σωτήρης Ευαγγέλου, ο Αθανάσιος Τζανέτος, ο Κυριάκος Νικολαΐδης και ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης. Από το 2014 έως σήμερα είναι executive chef στο ATHENA PALLAS GRECOTEL.

 

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of